Toen ik vrouwen uit het oude Griekenland ging onderzoeken, viel me meteen één ding op: je moet áltijd de bronnen van mannen gebruiken! Griekse vrouwen kregen in de regel geen onderwijs, waardoor ze niet konden lezen of schrijven. En áls ze dan iets opschreven, dan was de kans heel groot dat het niet bewaard bleef. De mannen vonden het vaak niet belangrijk genoeg en vernietigden het opzettelijk.

​Dit dwingt je wel om mannen en vrouwen altijd naast elkaar te zetten en ze te vergelijken. En daardoor krijg je inzicht in hoe de seksen met elkaar omgingen, hoe zij vormgaven aan hun zogenaamde genderrelaties en hoe hun realiteit van elkaar verschilde. Maar het allermooiste is dat het zorgt voor een veel voller beeld van het verleden.

Vrouwengeschiedenis biedt bovendien waardevolle lessen voor het heden. Het laat bijvoorbeeld duidelijker zien waar genderongelijkheid vandaan komt of waarom we minder historische vrouwen in de geschiedenisboeken tegenkomen. Tegelijkertijd is vrouwengeschiedenis een inspiratiebron. Het zit namelijk boordevol ideeën die helpen om moderne ongelijkheid te bestrijden. Vrouwengeschiedenis is daarmee dus een handvat voor de emancipatie van vrouwen van vandaag.

Op deze site schrijf ik recensies over genderhistorische boeken, films, series en tentoonstellingen. Ook laat ik lees-, kijk- en doetips achter, zodat je nóg meer te weten kunt komen over vrouwengeschiedenis. En vanaf hier kun je het Historical Women Project op instagram volgen, waar ik interessante historische vrouwen teken en hun verhaal vertel.