Je_ne_suis_pas_un_homme_facile_edited.jpg

Je ne suis pas un homme facile -Éléonore Pourriat
Met deze film onderzoekt Pourriat hoe onze realiteit eruit zou zien als we genderongelijkheid zouden omdraaien en dus niet mannen maar vrouwen de dominante sekse zouden zijn.

De Sekszusjes - Krista & Marcelle Arriëns
Van kutjes kleien tot gesprekken met aseksuele Willem, in de digiale NPO-webserie 'De Sekszusjes' bespreken de gezusters Ariëns seksualiteit op hun geheel eigen bescheiden ontwapenende en hillarisch creatieve manier.

De-Sekszusjes-Ongelikt-foto-2-c-c-Marcel-van-der-Velde-scaled_edited.jpg
unnamed_edited.jpg

The Take -
Susannah McCullough & Debra Minoff.

Op dit YouTube-kanaal uploaden McCullough en Minoff heldere en informatieve video-essays over de representatie van vrouwen, feminisme en seksisme in Engelstalige films en televisieseries.

A Room of One's Own - Virginia Woolf
Door haar mening te verdedigen dat vrouwen geld en een eigen kamer nodig hebben om fictie te schrijven, breidde Woolf op eigenzinnige manier de richtlijnen van de opdracht voor dit wereldberoemde essay uit van vrouwen en fictie naar emancipatie.

541x840_edited.jpg
486x840_edited.jpg

Niet schrikken mama - Alma & Marita Mathijsen
Moeder en dochter Mathijsen corresponderen in dit essay voor de Maand van de Geschiedenis 2019 over oude en nieuwe denkbeelden van het feminisme en gevoelens over vrouwzijn.

Portrait de la jeune fille en feu - Céline Sciamma
In deze verfilming over een fictieve liefdesgeschiedenis centraliseert Sciamma op meesterlijke wijze de 'female gaze' en de vrouwelijke ervaring in historische context.

 

portrait-de-la-jeune-fille-en-feu-french-movie-poster-md_edited.jpg
523x840_edited.jpg

Zij in de geschiedenis - Alies Pegtel
Met kleurrijke voorbeelden in velden van archeologie tot literatuur, overtuigt Pegtel in dit vurige betoog hoe vrouwen, ondanks vele obstakels, hun geschiedenis hebben gemaakt.

Women & Power - Mary Beard
In dit bekende manifest gebruikt Beard haar expertise om bloot te leggen hoe vrouwen al sinds de Oudheid nadrukkelijk worden geweerd uit het centrum van macht.

812x1200_edited.jpg

Krabben - Daan Borrel & Milou Deelen
Middels gesprekken met elkaar en met experts, bevragen Borrel en Deelen het "krabbenmandeffect": de neiging van vrouwen om elkaar naar beneden te halen.

Goodnight stories for rebel girls
- Elena Favilli & Francesca Cavallo

De reeks kinderboeken van Favilli en Cavallo is alles behalve kinderachtig: het geeft inzicht in het grote aantal historische vrouwen dat onze wereld heeft gekend.

 

550x754_edited.jpg
837x1200_edited.jpg

We moeten allemaal feminist zijn
- Chimamanda Ngozi Adichie

In 2013 droeg Ngozi Adichie deze toespraak op bij TEDx, waarin ze op humoristische en toegankelijk wijze vertelde hoe het is om een 21ste- eeuwse feministe te zijn.

Sletvrees - Sunny Bergman
Bergman gaat in dit boek dieper in op de materie uit haar documentaire- drieluik - 'Beperkt Houdbaar', 'Sunny Side of Sex' en 'Sletvrees' - over uiterlijk, seks en cultuur.

 

527x840_edited.jpg